ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι ένα από τα αρχαιότερα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα του πλανήτη μας (2.700 π.Χ.) Για αιώνες αποτελούσε το σημαντικότερο μέρος της Κινέζικης Ιατρικής και τα τελευταία πενήντα χρόνια άρχισε να διαδίδεται και στη δύση σαν εναλλακτική μέθοδος θεραπείας

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μεγάλου εύρους παθήσεων, όπως ψυχοσωματικές, μυοσκελετικές, νευρολογικές, γαστρεντερολογικές, καρδιαγγειακές, αναπνευστικές παθήσεις καθώς και παθήσεις για διαφόρων τύπων πόνου.

 Δεν έχει παρενέργειες και είναι απολύτως ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα

Πως λειτουργεί ο βελονισμός στο ανθρώπινο σώμα;

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική η καλή υγεία είναι αποτέλεσμα της επάρκειας και σωστής κυκλοφορίας της ζωτικής ενέργειας ( chi) στον οργανισμό  

Το chi θεωρείται ότι κυκλοφορεί στο σώμα κατά μήκος δώδεκα καθορισμένων καναλιών (μεσημβρινών). Μέσω των 350 σημείων βελονισμού στο σώμα, ο θεραπευτής έχει πρόσβαση στους μεσημβρινούς αυτούς, ελέγχει και ρυθμίζει την ενέργεια που ρέει σε αυτούς, ισορροπώντας τη δυσαρμονία που δημιουργεί κάποιο νόσημα και επαναφέρει την ισορροπία.

Στο δυτικό κόσμο, ο βελονισμός εξηγείται μέσω των σύγχρονων γνώσεων της νευροφυσιολογίας, της ανατομίας και της παθολογίας. Τα ειδικά σημεία βελονισμού θεωρούνται από τους ιατρούς ως σημεία όπου μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση στα νεύρα, στους μύες και στο συνδετικό ιστό. Η δράση των βελονών προκαλεί αύξηση της τοπικής αιμάτωσης των ιστών, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί τους ενδογενείς αναλγητικούς μηχανισμούς οδηγώντας στην παραγωγή των φυσικών αναλγητικών του σώματός μας (ενδογενή οπιοειδή).

Το κύριο θεραπευτικό όφελος του βελονισμού επιτυγχάνεται μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος και έτσι μεταφέρει τα ερεθίσματα σε ειδικά όργανα ,σε ιστούς και σε περιοχές του εγκεφάλου

Και από τις δύο οπτικές αυτό που μπορούμε να αντιληφθούμε είναι ότι ο βελονισμός είτε μέσα από την οπτική της αρχαίας γνώσης είτε από της σύγχρονης  δυτικής ιατρικής έχει την δύναμη να ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ ΚΑΙ  ΝΑ ΕNEΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ τις δυνάμεις αυτοίασης του οργανισμού

Πως εφαρμόζεται ο βελονισμός;

Ο βελονισμός γίνεται με τη χρήση πολύ λεπτών  βελονών  (0.25mm)που τοποθετούνται σε κάποια από τα 365 βελονιστικά  σημεία του σώματος ανάλογα με τη φύση του προβλήματός.

 Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης και μένουν στο σώμα συνήθως 20-30 λεπτά

Kλειστε το ραντεβου σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να κλείσετε ραντεβού για συνεδρία.

Αcupuncture
Empower your body to heal itself

ομοιοπαθητική βελονισμός Αθήνα

Σε ποια προβλήματα είναι αποτελεσματικός ο βελονισμός;

  • Γυναικολογικό σύστημα:  προβλήματα γονιμότητας, προβλήματα περιόδου, έντονο p.m.s, δυσμηνόρροια, προβλήματα κλιμακτηρίου.
  • Πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ίλιγγοι και ζαλάδες.
  • Αυπνία, άγχος.
  • Μυοσκελετικό  σύστημα: αυχενικό, προβλήματα στη μέση, στη ράχη, στα άκρα.
  • Προβλήματα  πόνου: Σε πόνους νευροφυτικής φύσης έχει άριστα αποτελέσματα. Σε πόνους που υπάρχουν μικρές δομικές βλάβες είναι λιγότερο αποτελεσματικός και σε μεγάλες δομικές βλάβες δεν είναι καθόλου αποτελεσματικός.
  • Αναπνευστικό  σύστημα: βήχας, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα.
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • Ήπιες και εποχικές καταθλίψεις

Μπορεί ο βελονισμός να θεραπεύσει εκφυλιστικές ασθένειες, αυτοάνοσα, καρκίνους κτλ;

Ο βελονισμός μόνος του δεν μπορεί να θεραπεύσει τις παραπάνω ασθένειες. Αυτό που μπορεί να  κάνει σε αυτές τις καταστάσεις είναι να λειτουργεί  υποστηρικτικά   για να απαλύνει τους πόνους, τις παρενέργειες των φαρμάκων και να επιβραδύνει τα συμπτώματα.

Όταν υπάρχουν πολύ  σοβαρά προβλήματα υγείας χρειάζεται ο ασθενής να αλλάξει όλο τον τρόπο ζωής του και  υποστήριξη από πολλούς θεραπευτικούς και ιατρικούς κλάδους ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί από την ασθένεια.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστεί να κάνω και πόσο συχνά;

Όταν η νοσηρή κατάσταση είναι πρόσφατη μπορεί με μία και μόνο θεραπευτική συνεδρία Βελονισμού για να επέλθει το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως όπου έχουμε μια χρόνια νοσηρή κατάσταση, μπορεί να επέλθει μετά από 10 ή και 20 Βελονισμούς. Σε γενικές γραμμές τρεις συνεδρίες Βελονισμού πρέπει να γίνουν, για να μπορέσει ο θεραπευτής μαζί με τον πάσχοντα να συνεκτιμήσουν αν ωφελείται από την θεραπευτική εφαρμογή του Βελονισμού. Ως προς την συχνότητα του Βελονισμού εξαρτάται από την κατάσταση. Συνήθως μία με δύο φορές την βδομάδα, αναλόγως εάν  η κατάσταση είναι οξεία η χρόνια.

Ο βελονισμός είναι επώδυνος;

Ο Βελονισμός στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανώδυνός. Σε κάποιες παθήσεις μπορεί να υπάρχει ένα ελάχιστο αίσθημα πόνου. Παρ’ όλα αυτά ο Ιπποκράτης ανέφερε ότι αυτοί που επιλέγουν τους λίγους πόνους γλιτώνουν τους πολλούς.

Εμπεριέχει κάποιο ρίσκο να κάνω βελονισμό;

Η μόνη σοβαρή παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς  που δέχονται βελονισμό είναι να παρουσιάσουν ήπιες μελανιές στα σημεία του τσιμπήματος. Είναι ακίνδυνες και σε μία βδομάδα συνήθως έχουν εξαφανιστεί.

Τα ρίσκα του βελονισμού είναι σχεδόν μηδαμινά. Αρκεί βέβαια εκείνος που θα τον εφαρμόσει, να έχει την απαιτούμενη εξειδίκευση και οι βελόνες  να είναι μιας χρήσης.

Είναι απαραίτητο οι θεραπευτές του βελονισμού να είναι γιατροί;

 Οι θεραπευτές του βελονισμού δεν είναι  απαραίτητο να είναι γιατροί αλλά είναι απαραίτητο  να έχουν εκπαιδευτεί σωστά στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική.  

Η Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει εντελώς διαφορετικές αρχές και τρόπους θεραπείας από την δυτική ιατρική .Για τον λόγο  αυτό αμφότεροι( γιατροί και μη ) θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί σωστά πάνω στη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο.

Πόσα συστήματα βελονισμού υπάρχουν;

1.Ιατρικος βελονισμός

Είναι το πιο πρόσφατο σύστημα βελονισμού και εφαρμόζεται μόνο από γιατρούς.

Ασχολείται πιο πολύ  με την δράση του βελονισμού στο σωματικό επίπεδο μέσω του νευρικού συστήματος.  

2.T.C.M -Traditional Chinese medicine

Δημιουργήθηκε  γύρω στο 1950  όπου έγινε η συστηματοποίηση της αρχαίας γνώσης με τρόπο που να μπορεί να γίνει κατανοητή  στο δυτικό κόσμο.

Το πιο γνωστό  σύστημα βελονισμού παγκοσμίως. Ο θεραπευτής πρέπει να γνωρίζει  τους νόμους του yin και του yang, τα δώδεκα ενεργειακά  κανάλια, την δράση των σημείων του βελονισμού, τις ιδιότητες των πέντε στοιχείων στο σώμα, τα  θεμελιώδη συστατικά του σώματος την επίδραση των  συναισθημάτων στα όργανα και το πιο σημαντικό, το πως θα φέρει την ισορροπία όχι μόνο  στο σωματικό αλλά και στο  συναισθηματικό και το πνευματικό επίπεδο

3.C.C.M -Classical Chinese medicine

Είναι το πιο αρχαίο σύστημα και είναι η βάση της κινέζικης ιατρικής  και σκέψης

*Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία

Kλειστε το ραντεβου σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να κλείσετε ραντεβού για συνεδρία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

@tzevelekougiota